lauantai 26. huhtikuuta 2014

Paska valmentaja.

Koirien koulutuksessa vallitsee vahvasti positiivisen vahvistamisen aikakausi. Mukaan lukien ohjaajat. Jopa silloin, kun ohjaajalle pitäisi tiukasti kertoa, että nyt tarvittaisiin muutoksia ja päätöksiä tai edistystä ei tule tapahtumaan, kaivetaan sieltä loputtomasta säkistä niitä positiivisia lausahduksia. Ohjaaja voi nojailla mukavasti saamaansa positiiviseen tukeen ja kellua mukavan laiskassa olotilassaan. Muutoshan voi olla stressaava ja vaatia vaivaa. Hevospuolella piiska heiluu ratsastajien niskoihin. Hyvä on - myönnän - sielläkin on alkanut vallata positiivisen vahvistamisen ilmapiiri. Onhan se maksulliselle valmentajalle aina helpompi kerätä viikoittaiset valmennusrahat valmennettavilta, jotka kelluvat mukavassa kuplassaan. Niin koira- kuin hevospuolellakin.

Miksei sitä palautetta voi antaa sillä tavalla monipuolisesti? Henkilökohtaisesti en juurikaan vihaa muuta lausahdusta niin paljon kuin: "Hyvä. Seuraava." Jos tämä on valmentajan ainut kommentti  toistuvasti niin valmentajalle voi vastata ihan samoilla sanoilla ja etsiä uuden valmentajan. Useimmiten suorituksista löytyy niin positiivista kuin negatiivista, mutta myös huonona päivänä on voitava sanoa suoraan miten asiat ovat. Jos valmentaja ei ole valmennettavaltaan nähnyt huonompaa suoritusta ikinä, on se myös ääneen sanottava. Samoin se maailman paras suoritus. Valmentaja on valmennettavansa peili: Peili, jonka takana on suurella tietokannalla varustettu analysoiva ja oikeita ratkaisuja hakeva moottori. Peili, jonka takana on suuri sydän. Sydän, jonka sisällä on valtava rakkaus eläimiin. Sydän, jonka sisällä on valtava rakkaus lajiin. Sydän, joka on valmis avautumaan jokaiselle valmennettavalleen - niin sille eläimelle kuin ihmisellekin.

Mutta diipadaapa. Jos ei valmennettava pysty ottamaan vastaan niin hyväkään valmentaja ei voi aikaansa pidempää muovihaarukalla hienoa hiekkaa pyöritellä. Toiset vain valuu käsistä. Hyvän valmentajan on myös osattava antaa periksi. Sanoa sille valmennettavalle, että minulta et saa sitä, mitä koet ilmeisesti tarvitsevasi tai mitä tarvitset ja ohjattava harrastaja hänelle sopivampaan suuntaan. Jos valmentaja pitää rahan takia tällaista valmennettavaa itsellään niin ei se taida kovin hyvä valmentaja ollakaan. Vuosien varrella olen ohjaillut valmennettaviani myös muille valmentajille. Valmentajille, joilla on harrastajalle ja tämän koiralle sopivampi persoona tai valmentajalle, jonka tiedän hallitsevan erinomaisesti juuri kyseisen tyyppisen koirakon ongelmat. Aikoina, jolloin jokainen lati oli niin kallis, että yhdenkään valmennettavan menetys ei naurattanut ja aiheutti suurta yrittäjän stressitason nousua, olivat tällaiset ratkaisut äärimmäisen kovia. Ei niitä vieläkään helpolla tee, koska joka ikisen tällaisen ratkaisun edessä koen oman riittämättömyyteni. Paska valmentaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti